Dijital fotoğrafçılık, ışık tam olarak doğru olarak geldiğinde sihirli anı yakalamak üzerine kurulmuştur. Fakat aydınlatma, bazı sorunları beraberinde getirmektedir. Kapalı ya da açık alanlarda da olsanız, bu ipuçları size yardımcı olacaktır.
1. İpucu: Aşırı parlak ya da loş ışık gibi dengesiz koşullar fotoğrafınızın aşırı ya da az pozlanmasına neden olacağı için, kameranızın kafasını karıştıracak olan bu ışık koşullarını dengeleyin.
Düşük ışık koşullarında, kameranızın gece çekim modunu kullanabilir ya da daha fazla detay yakalamak için ISO 50 ya da 100 gibi bir değer kullanabilirsiniz. Bir üçayak kullanabilir ya da sabit yere dayanarak kameranın hareketini en aza indirebilirsiniz.
Aydınlık ışık koşullarında, kameranızın Sahil ya da Günışığı Modunu kullanarak ya da kendini perde hızını hızlı bir değer vererek sensöre düşen ışığı kontrol edebilirsiniz.
2. İpucu: Kapalı mekanlarda flaş kullanmaktan kaçının. Bunun yerine, kapı, pencere gibi doğal ışık kaynağı getirebilecek yerleri olabildiğince açın. Sahnenize ışık eklemek için lambalar da kullanabilirsiniz. Flaş kullanmanız renklerin canlılığını alır ve portre çekimlerinizde derin gölgeler bırakır.
Konunuzu pencerenin önüne yerleştirmeyin. Aksi takdirde bir silüet haline gelecektir (kasıtlı olarak uyguladığınızda güzel bir etki verebilir). Bunun yerine konunuzu ışık kaynağının yan tarafına ya da tam olarak karşısına yerleştirebilirsiniz.
3. İpucu: Açık havalarda çekim yaparken güneşi arkanıza almaya çaba gösterin. Bu, konunuza en etkili ışık kaynağını sağlayacaktır.
Günün erken ya da geç saatlerinde çekmeniz sevimli bir ışık verecekken, gün ortasında çekimler yapmanız sonucunda sert bir ışıkla karşılaşabilirsiniz.
Fotoğraf çekeceğiniz zaman bulutlu günlerin avantajlarını kullanın. Bu durumlarda hem ışık yeterli olacaktır hem de neredeyse hiç gölge bırakmayacaktır.