top of page
Yazarın fotoğrafıframebro

Portre fotoğrafçılığında alan derinliği

Harika bir portre çekmek gibisi yoktur. Gerçekten iyi bir şeklide çekilmiş portreler göze çarpar çünkü konumuz (özellikle gözler) net bir şekilde odaklanmışken arka plan oldukça bulanıktır. Bulanık bir arka plana sahip keskin nesneler, izleyicilerin gözünü modelinize çekerek harika bir etki bırakırlar.


Odakta kalan ve kalmayan nesneler arasındaki karşıtlık, 'alan derinliği'olarak bilinir. İyi bir fotoğrafçı, alan derinliğini nasıl kontrol edeceğini ve harika bir çekimi neyin sağlayacağını bilir.


Alan derinliğini anlamak ve kontrol edebilmek, arzu ettiğiniz portrelere ulaşabilmeniz açısından önemlidir. Aslında, bu teknik, bu fotoğrafçılık türü için en önemli tekniktir.


Fotoğraf: HENG FU MING


Ekipman


İlk olarak, ihtiyacınız olan şey, uygun bir kamera. DSLR bir kamera ile alan derinliğini kontrol edebilme imkanına sahip olacaksınız (kompakt kameralarla da mümkün ama daha az kontrol imkanına sahip olacağınızı bilmeniz gerekir).


İhtiyacınız olan ikinci şey ise, bir portre objektifi. Gerekli teknikleri biliyorsanız, arka planı ne kadar kontrol edebildiğinizi görüp, şaşırabilirsiniz.


İyi bir portre lensinin iki temel gereksinimi vardır. İlk olarak, bir telefoto lens aralığı olarak ideali 85mm olmak üzere 50mm ile 135mm aralığında olmasıdır. Bu, her ne kadar bazı fotoğrafçılar bir prime lens kullansa da, herhangi bir zum lens de benzer işlevi görecektir anlamına gelmektedir. İkinci olarak geniş bir diyafram değerine sahip olmak gerekir. Normal olarak, f/2.8 ya da daha geniş bir diyafram açıklığı idealdir ancak uzun odak uzaklıkları için f/4'e kadar geniş diyafram değerleri kullanabilirsiniz.


Yöntem


Uygun bir lensi DSLR'nize takın. Doğru diyafram değeri girildiği taktirde, daha uzun odak uzaklıkları alan derinliğini düşürmede en iyi sonuçları elde etmenizi sağlayacaktır. 70mm-200mm zum lensleri, portre fotoğrafçılığı için kullanmayı seven birçok fotoğrafçı vardır. Diğer birçok fotoğrafçı, en iyi portre çekimleri için 85mm lensler kullanmaktadır. Portre çekimleri yapacaksanız, geniş açılı lensler kullanmanız işe yaramayacaktır.


Kameranızı 'Diyafram Öncelikli Mod'a' ayarlayın ve en geniş seçeneği (en düşük değer) seçin. Daha düşük sayısal değer, daha geniş diyafram demektir ve daha geniş diyafram da daha sığ alan derinliği anlamına gelmektedir. Örneğin, f/1.4 değerindeki çekim ile f/4 değerinde yaptığınız çekimden daha sığ bir alan derinliği elde edersiniz.


Fotoğraf: Jundy Tiu

Çekeceğiniz kişiye doğru bir mesafeye kameranızı yerleştirin. Bu, lensinizin odak uzaklığına bağlı bir değişkendir fakat modeliniz, kadrajınızı uygun bir şekilde dolduracak mesafede olmalıdır. Konuya yakın bir şekilde yerleştirdiğiniz kamera, daha sığ bir alan derinliği almanıza yardımcı olacaktır. Basitçe söylemek gerekirse, kameranız modelinizden 10 metre uzaktaysa, 20 metre uzakta olan bir modeli çektiğinizden dahaa bir alan derinliği olacaktır.


Uygulama, uygulama, daha fazla uygulama... Yapacağınız daha fazla uygulama, sonuç olarak almak istediğiniz etkili alan derinliğinin etkilerini daha iyi bir şekilde anlamanıza olanak sağlayacaktır.


En iyi portreler, yukarıda belirtilen teknik ve kullanılan ekipmanlarla çekilmiştir. Nasıl çekeceğinizi düşünmeniz, pahalı bir lensle yapacağınız çekimlerden daha başarılı sonuçlar almanızı sağlayacaktır.

5 görüntüleme2 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page