Vizörden baktığınız zaman, ışık metre (light meter) size doğru pozlamayı tavsiye edecektir zaten. Zamanla da kendi ayarlarınızı uygulamaya başlayacaksınız. Aklınızda bulunsun, ışık metremiz her zaman doğruyu söyleyecek diye bir kural da yok, bazen hata yapabilir. Yeterince tecrübeden sonra, ışık metreye ihtiyaç dahi duymayacaksınız.
Makinemizi Diyafram Öncelikli Mod'a (Av) alalım. ISO'yu 1600 yapalım. Kaba olarak f/8'de iyi bir keskinlik elde edeceğinizi düşünüyorum, f/8'e alın (bazen diyaframı açmanız gerekebilir ama şimdilik konumuz değil). Deklanşöre yarım basıyoruz ve ışık metremiz üzerindeki sarı ok, merkeze gelince, bize makinenin tavsiye ettiği enstantane hızını aklımıza not ediyoruz (farz edelim ki 8 (yani 1/8 saniye))
Madem ki profesyonel olmak istiyoruz, işte profesyonel boyuta geliyoruz (gerçi buraya kadar olan kısım da profesyonelliğe bir adımdı ama asıl mesele şimdi).
ISO'yu 1600 yapmıştık, bunu 100'e getiriyoruz. Makinemizin verdiği değeri 16 ile çarpıyoruz (ISO'yu 16'da 1'e düşürdüğümüz için). (1/8 x 16 = 2 sn) 2 saniye sonucuna ulaşıyoruz. Demek ki çekimimizi 2 saniye ile yapacağız.
Eğer değerimiz 30 sn çıkmış olsaydı (f/8'de bize verilen değer) 30'u 16 ile çarpacaktık . Bu da 480 saniye ediyor. Demek ki 480 saniye çekim yapacaktık.
Eğer değerimiz 10 sn çıkmış olsaydı (f/8'de bize verilen değer) 10'u 16 ile çarparaktık. Bu da 160 saniye ediyor. Demek ki 160 saniye çekim yapacaktık.
Şimdi kameramıza uzaktan kumandayı bağlayabiliriz. Makinemizi Bulb Mod'una (Manuel Mod'da enstantaneyi 30 saniyeden daha da uzatmaya çalışırsanız BULB yazısını göreceksiniz.) alıyoruz. Uzaktan kumandamıza basalım ve kumandayı kilitleyelim.
2 saniye çekiyorsak uzaktan kumandaya gerek olmaz belki ama 480 saniye çekim yapacaksak, gidip bir bardak nescafe içebiliriz. Geldiğimizde de fotoğrafımızın keyfini çıkarırız.