Kontrastı nasıl kullanacağınızı bilmeniz göz alıcı fotoğraflar çekmenize yardımcı olur. Kontrast, fotoğrafçıların, izleyicilerinin dikkatini bir konuya çekme araçlarından birisidir.
İki türü vardır:
Tonal Kontrast ve Renk Kontrastı.
Tonal Kontrast aydınlık alanlar ile karanlık alanlar arasındaki ton farklılığıdır, bir başka deyişle beyazdan griye, griden siyaha geçen ton farklılığıdır. Renk kontrastı ise renklerin birbirleriyle olan etkileşimi ifade eder.
Tonlar normal, yüksek ya da düşük olarak tanımlanırlar. Yüksek tonlu görüntü temel olarak beyaz ve siyah rengi içerir ve hemen hemen hiçbir gri ton içermez. Normal tonlu görüntü biraz beyaz, biraz siyah ve normal miktarda gri ton içerir. Düşük tonlu görüntü ise hemen hemen hiç gölgenin ve aşırı aydınlık bölgenin olmadığı bir görüntüdür ve bütün tonlar birbirlerine benzerler.. Düşük kontrastlı görüntüler yumuşaktır ve yüksek tonlu görüntüler serttir.
Renk kontrastı, harika kompozisyonlar elde etmek için kullanılırlar. Zıt karakterli renkler birlikte kullanılır, örneğin mavi ve sarı, ve bu şekilde güçlü bir kontrast elde edilir. Birbirlerinin karşıtı renkler bir arada kullanılınca her bir renk diğerini tamamlar ve vurgular. Soğuk renkler ve sıcak renklere karşı, açık renkler koyu renklere karşı ve kalın renkler ince renklere karşı kontrast oluştururlar.
Fotoğrafçılıkta kompozisyon aynı zamanda düşük ve yüksek anahtar sahneler olarak adlandırılır. Bir görüntü çoğunlukla koyu renk ve tonlar içeriyorsa bu düşük anahtar olarak; açık tonlar ve renkler içeriyorsa yüksek anahtar olarak adlandırılır. Düşük ve yüksek anahtarlar duyguları harekete geçirirler. Düşük anahtar bir görüntü ciddi ve gizemli bir duygu verirken yüksek anahtar bir görüntü hafiflik ve hassaslık duyguları verir.
Silüetler, tonal kontrasta iyi birer örnektir. Silüetler, aydınlık ve karanlık alanlar arasında keskin bir ton farkı ile oluşurlar. Renk kontrastlı görüntüler görsel tamamlayıcılık içerirler ve ayrıca zıt renkler olarak adlandırılırlar. Renk tekerleğinin karşıtındaki renkleri kullanarak kontrastlı görüntüler oluşturabilirsiniz. Sarı ve mavi ya da yeşil ve kırmızı dikkat çeken kontrastlı görüntüler oluştururlar.
Önemli olan kısım ise ayrı ayrı kullanılsa bile renk kontrastı ve tonal kontrastı kendi yararınıza nasıl kullanacağınızı öğrenmektir. Büyük renk kontrastı harika tonal kontrastlar üretmenin bir yoludur. Düşük tonal kontrasta sahip bir görüntü kontrastlı renkler eklenerek geliştirilebilirler.
Düşük kontrastlı bir görüntü, örneğin, sarı ve turuncu, açık ve kapalı sarı ve turuncu renkler kullanılarak harika bir görünüm elde edebilir. Düşük kontrastlı görüntüler genelde dikkat çekici değildir ancak mevsimlik çekimlerde ve manzara çekimlerinde harika görüntüler elde edebilirsiniz.
Kontrastı etkileyen bir diğer karakteristik özellik de renk doygunluğudur. Renk kontrastı renklerdeki canlılığı artırır. Tonal kontrast birbirine yakın tondaki renkler arasında yapılmışsa, renk kontrastı azalır ve renk doygunluğu azalarak kontrastı azaltır.
Renk kontrastı az ve geniş renk kitleleri kullanıldığında daha iyi çalışır. Fotoğrafa daha fazla renk dahil olursa tonal kontrast azalır.
Kontrastı nasıl kullanacağınızı öğrenmeniz kesinlikle harika sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır. Kontrast fotoğraflarınızı göz alıcı bir hale getirecektir ve düzgün bir şekilde kullanılırsa sıradan bir fotoğrafı harika bir fotoğraf haline getirecektir.