top of page
Yazarın fotoğrafıframebro

Dünyanın en kısa filmi hangisi?

Sinema tarihi boyunca pek çok uzun metrajlı film çekilmiş olsa da, kısa filmler de aynı şekilde sinema dünyasında oldukça önemli bir yer tutar. Bazı kısa filmler, özellikle de deneysel türde olanlar, yaratıcı açıdan oldukça özgün ve ilginç olabilirler. Dünya genelinde birçok kısa film çekilmiş olsa da, hangisi en kısa film olarak kabul edilir?

Vintage video kameralar.
Vintage video kameralar.

Bu yazıda, dünyanın en kısa filmi hakkında bilgi vereceğiz.


Dünyanın en kısa filmi, 1895 yılında Lumière Kardeşler tarafından çekilen "Sortie de l'usine Lumière à Lyon" adlı Fransız filmidir. Bu film sadece 46 saniye sürer ve işçilerin bir fabrikadan çıkışını gösterir. Bu film aynı zamanda sinema tarihinin ilk filmlerinden biri olarak kabul edilir.


Dünyanın en kısa filmi, 1988 yılında çekilen "The Perfect Human" adlı Danimarka yapımı bir belgesel kısa filmidir. Bu film sadece 4 dakika ve 33 saniye uzunluğundadır. Filmde, insan davranışları ve hareketleri araştırılırken, bir "mükemmel insan"ın nasıl olması gerektiği üzerinde de durulur. Film, oldukça minimalist bir tarza sahiptir ve neredeyse diyalogsuzdur. Dünya çapında birçok festivalde gösterilen "The Perfect Human", kısa filmlerin de ilginç bir şekilde nasıl işleyebileceğine dair önemli bir örnek olarak kabul edilmektedir.


Dünyanın en kısa filmi, sadece bir kaç saniyeden oluşan birkaç karelik bir görüntüden ibarettir. İzleyenlerin çoğu bu filmi bilemese de, Guinness Rekorlar Kitabı'na göre, en kısa film ABD'li yönetmen Michael Joaquin Grey tarafından çekildi ve "Fresh Breath" adını taşıyor. Film sadece bir karelik görüntüden oluşuyor ve sadece birkaç saniye sürüyor. Görüntü, bir diş fırçasının dişleri fırçalaması ve ardından tükürük fışkırması anını gösteriyor. Film, 1989 yılında çekilmiş ve sadece bir kaç kez gösterilmiştir.


Bu kısa film, gerçek anlamda sinemanın sınırlarını zorlamıştır. Buna rağmen, film yapımcıları, yönetmenler ve sanatçılar her zaman daha da kısa filmler yapmak için çalışmaktadırlar. Bu çabalar, sinemanın yaratıcı potansiyelinin sınırsız olduğunu göstermektedir.

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page